Блог

Полагане и фугиране на плочки в банята Aug/ 5/2020

Полагане и фугиране на плочки в банята

Когато стартира ремонт на банята, е важен не само изборът на плочки и цветовото оформление, но и тяхното правилно полагане.

Предварителното планиране ще спести много време и ще предотврати бъдещи усложнения. Трябва да се има предвид факта, че мокрите помещения имат чупки и размерите им никога не са кратни на размера на самите плочки за баня. Това, разбира се, налага изрязване, за да могат те да паснат на размерите на помещението.

Полагането на плочки за баня трябва да започне от местата, където е планирано те да бъдат цели. Ако се наложи рязане на плочката в размер по-малък от нейната половина, е важно да се определи средата на повърхността, върху която тя ще се полага. Това се явява своеобразна линия – или средата на плочките, където е добре да бъде фугата. Така ще се получи симетрична подредба, при която отрязаните плочки ще са в двата края.


Когато визираме облицоване на правоъгълен или неправилен под с плочки за баня, трябва да започнем от страната, образуваща прав ъгъл, и да вървим към отсрещната страна, която ще изисква рязане на плочките. Ако подът обаче не е правоъгълен, но има две перпендикулярни страни, то полагането на плочки за баня трябва да започне от ъгъла, образуван от тези страни.


Особеностите, които трябва да съобразим при облицоването на стени, са няколко. Ако желаем да определим нивото, до което ще стигат плочките, то трябва да започнем с полагане на цяла плочка и да вървим надолу , така че „изрезките“ да бъдат в долната част на стената. Ако няма такова ниво, започнете с плочка отдолу и завършете с парче в горната част. При съчетаване на два цвята плочки за баня, полагането на целите плочки започва от точката на разделяне на двата цвята в посока съответно нагоре и надолу.


Фугирането е следващият съществен етап от полагането на плочки за баня. От вида на фугата зависи и обликът на самата баня, както и нейната чистота. Препоръчително е използването на гъвкава аквастатична фугираща смес. Благодарение на така наречения хидрофобен ефект водата не се задържа върху повърхността и не попива, което пък предотвратява развитието на микроорганизми и плесен. За равномерно разпределение на сместа е важно да използвате и гумирана маламашка.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Полезна информация

Полезна информация

Полагане и фугиране на плочки в банята

Полагане и фугиране на плочки в банята | ТЕД Керамика

Когато стартира ремонт на банята, е важен не само изборът на плочки и цветовото оформление, но и тяхното правилно полагане.Предварителното планиране ще с Когато стартира ремонт на банята, е важен не само изборът на плочки и цветовото оформление, но и тяхното правилно полагане.Предварителното планиране ще с 2020-08-05T13:58:59+03:00 Полагане и фугиране на плочки в банята

<h1>Когато стартира ремонт на банята, е важен не само изборът на плочки и цветовото оформление, но и тяхното правилно полагане.</h1> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14473/files/image/redene-na-plochki-v-banqta.jpg" /></p> <p>Предварителното планиране ще спести много време и ще предотврати бъдещи усложнения. Трябва да се има предвид факта, че мокрите помещения имат чупки и размерите им никога не са кратни на размера на самите плочки за баня. Това, разбира се, налага изрязване, за да могат те да паснат на размерите на помещението.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14473/files/image/rqzane-na-plochka.jpg" /></p> <p>Полагането на<a href="https://tedceramica.bg/category/fayans" target="_blank" rel="noopener" title="фаняс за банята"> плочки за баня</a> трябва да започне от местата, където е планирано те да бъдат цели. Ако се наложи рязане на плочката в размер по-малък от нейната половина, е важно да се определи средата на повърхността, върху която тя ще се полага. Това се явява своеобразна линия &ndash; или средата на плочките, където е добре да бъде фугата. Така ще се получи симетрична подредба, при която отрязаните плочки ще са в двата края.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14473/files/image/tablica-za-polagane-na-plochki.jpg" /><br /> Когато визираме облицоване на правоъгълен или неправилен под с плочки за баня, трябва да започнем от страната, образуваща прав ъгъл, и да вървим към отсрещната страна, която ще изисква рязане на плочките. Ако подът обаче не е правоъгълен, но има две перпендикулярни страни, то полагането на плочки за баня трябва да започне от ъгъла, образуван от тези страни.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14473/files/image/pravilno-redene-na-plochki.jpg" /><br /> Особеностите, които трябва да съобразим при облицоването на стени, са няколко. Ако желаем да определим нивото, до което ще стигат плочките, то трябва да започнем с полагане на цяла плочка и да вървим надолу , така че &bdquo;изрезките&ldquo; да бъдат в долната част на стената. Ако няма такова ниво, започнете с плочка отдолу и завършете с парче в горната част. При съчетаване на два цвята плочки за баня, полагането на целите плочки започва от точката на разделяне на двата цвята в посока съответно нагоре и надолу.</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/14473/files/image/fugirane-na-plochki.jpg" /><br /> Фугирането е следващият съществен етап от полагането на плочки за баня. От вида на фугата зависи и обликът на самата баня, както и нейната чистота. Препоръчително е използването на гъвкава <a href="https://tedceramica.bg/product/baumacol-premium-fuga" target="_blank" rel="noopener" title="ФУГИН BAUMACOL PREMIUM - 2КГ.">аквастатична фугираща смес</a>. Благодарение на така наречения хидрофобен ефект водата не се задържа върху повърхността и не попива, което пък предотвратява развитието на микроорганизми и плесен. За равномерно разпределение на сместа е важно да използвате и гумирана маламашка.</p> <p></p>

, ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки