Меню
  • Начало
  • Приложение и употреба на керамични плочки

Приложение и употреба на керамични плочки

МОНТАЖ И ПОДДРЪЖКА НА КЕРАМИЧНИ ПЛОЧКИ

ВЪВЕДЕНИЕ

При избора на керамични плочки трябва да се има предвид няколко важни аспекта: Характеристики на керамичните плочки - фаянс, теракота, гранитогрес (различна плътност, здравина, предназначение. Характеристика на повърхността, върху която се поставят - замазки, бетон, гипс, стари плочки или мозайка. Характеристика на лепилата – степен на проникване и свързване- адхезия (прилепване срастване), еластичност.

Структурното поведение на основата, върху която ще се поставят плочките – абсорбиращата способност (грундиране). Атмосферни условия, при които ще бъдат полагани – има значение от гледна точка на лепилата и това, че се разреждат с вода. Употреба според предназначението – фаянс за стени, теракота за под, гранитогрес за външни условия и голямо натоварване. ПЛАНИРАНЕ

Трябва да се спазват следните изисквания спрямо атмосферните условия в момента на изпълнението на поставянето: Температура между 5 и 30 градуса по Целзий – неспазването води до замръзване или прекомерно бързо изсъхване на лепилото. Отсъствие на дъжд или прекалена влажност – прекалената влажност води до прекомерно разреждане съставките на.

Избягване на вятър и силни въздушни течения – биват топли или студени като причиняват температурни амплитуди. ПОВЪРХНОСТ, ВЪРХУ КОЯТО ЩЕ СЕ ПОСТАВЯТ ПЛОЧКИТЕ

Тя трябва да е чиста, суха и равна. Нормите за поставяне допускат отклонение от 2 mm. на 2 л.м. и 4 mm. на 2 л.м..

Задължително е плочките да НЕ се накисват във вода преди залепване !

ЛЕПИЛА ЗА ПОЛАГАНЕ НА КЕРАМИЧНИ ПЛОЧКИ

При избора на лепила трябва да се има предвид показателите: гъвкавост, водоустойчивост, ниво на слепваща способност, съвместимост с плочките според размер и вид, ниво на абсорбция. В повечето случаи производителите изписват тези характеристики на опаковката на своите продукти.

Нисък клас (C1)- лепилата за вътрешно приложени подходящи за малък размер плочки, фаянс и теракота

Среден клас (C2)- лепила подходящи за външни условия, за плочки със среден размер, подходящи за лепене на гранитогрес

Висок клас (C2TE) – лепила подходящи за тежки атмосферни условия и лепене в/у неустойчиви повърхности, стари плочки, мозайка.

Екстремен клас (C2TE S1/S2)– лепила за басейни, фасади и голямо форматни плочки.

ФУГИ

Необходимостта от фугите произхожда от нуждата да обират линейните разширения. Фугин на циментова основа. Запълването на фугите трябва да се направи след като лепилото е достатъчно изсъхнало и плочката е здраво залепена към основата. Широчината на фугата зависи от вида и размера на плочката, като варира между 1.0-3.0 mm.

Деформационни фуги. Съвпадат с тези на основата и трябва да са предварително уточнени в конструктивни проекти на сградата.

Разширителни фуги. Обират деформациите на основата. Трябва да се поставят на всеки 6 л.м. или на 30 кв.м. площ.

РУТИННО ПОЧИСТВАНЕ

Използвайте измиване с вода и почистващ препарат с ниско сулфатно съдържание. След почистването изплакнете няколко пъти повърхността на плочките с чиста вода.

ОБЕЗМАСЛЯВАНЕ

Масло и хлъзгави материали могат да се отстранят възможно най-бързо от плочките чрез използване на почистващ препарат, съдържащ органични разтворители или високоалкални почистващи препарати.

ПОТЪМНЯВАНЕ

Дължи се на кристализация по повърхността на плочката на разтворими соли от влагат.

Почистете с вода няколко пъти докато изчезне потъмняването.

ОСТАНАЛ ЦИМЕНТОВ СЛОЙ

Почиства се с киселинни препарати подходящи за целта. Повърхността се изплаква с чиста вода след като приключи изчистването.

РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ПЕТНА

Да не се използва стоманена тел ! Да се използват подходящи за целта реактиви или разтворители.

ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПИЧИСТВАЩИ МАШИНИ

Скоростта на въртене не трябва да надвишава 450 оборота/мин. Четките да бъдат достатъчно гъвкави. Използването на почистващи подложки не се препоръчва. Машината не трябва да работи дълго време на едно и също място.

Линк за изтегляне 

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки